توصیه‌هایی برای بعد از کنکور سراسری رشته مهندسی مکانیک

در این بلاگ چندتا توصیه برای کسایی که امسال کنکور داده‌اند و می‌خواهند به دانشگاه بروند گردآوری شده است تا بتوانند دانشگاه را راحت تر و با تنش و استرس کمتری آغاز کنند. تابستان بعد از کنکور، بعد از استراحت کافی و دور شدن از فضای کنکور، زمان خوبی هست تا چندتا مهارت خاص را یاد بگیرید، مهارت‌هایی که از اول دانشگاه به کارتان می‌آید.

زبان برنامه نویسی یاد بگیرید

یاد گرفتن یک زبان برنامه نویسی قبل از شروع دانشگاه یکی از بزرگ ترین لطف هایی است که می توانید در حق خودتان بکنید. به چند دلیل: اول اینکه برنامه نویسی یکی از واحدهایی هست که در بیشتر رشته ها مشترک است و به قول معروف آش کشک خالس. دوم اینکه اگر اولین بارتون باشد که وارد محیط برنامه نویسی می شوید، احتمال سردرگمیتان بسیار بالاست و شاید مقدار زمان زیادی طول بکشد تا با منطق برنامه نویسی آشنا بشوید و با آن ارتباط برقرار کنید. و مورد سوم، اگر برنامه نویسی را به درستی یاد نگیرید به احتمال زیاد توی ترم های بعدی به مشکل بر می خورید. چرا که استاید شروع می کنند به دادن پروژه‌هایی که نیاز به کد نویسی دارند (بسا استفاده از ابزارهایی که حتی بهتون یاد نداده باشند.)

توصیه من به شخصه اینکه اگر اولین بار است می خواهید کد زنی را شروع کنید از زبان C یا C++ شروع کنید. دلیل های مختلفی برای این توصیه دارم. اولین و مهم ترین آن ها اینکه کاملا با انواع متغییرها و مدیریت آن ها آشنا می­شوید. دوم، پیچیدگی زیادی برای شروع به یادگیری ندارد. (اگر مسیرتون به تهران یا امیرکبیر هم افتاد چه بهتر چون در سال های اخیر زبان C در این دانشگاه ها تدریس شده است.)

برای کسانی هم که با محیط کد زنی و برنامه نویسی آشنایی دارند توصیه می کنم که حتما “پایتون” را یاد بگیرند چرا که انقدر برای این زبان امکانات و کتابخانه های مختلف گسترش داده‌­اند که می توانید در هر زمینه ای از آن استفاده کنید. از پروژه ها گرفته (به طور عجیبی اساتید علاقه خاصی به این زبان دارند) تا یادگیری ماشین، آنالیز دیتا، طراحی سایت و … .

توصیه می‌کنیم زبان برنامه نویسی مناسب مهندس مکانیک را تماشا کنید

به نرم افزار متلب مسلط شوید

متلب مثل یک ماشین حساب بزرگ هستش که با وجود امکاناتی که دارد از سرعت بالا در محاسبات، ابزارهای مختلف برای برای حل معادلات، بهینه سازی و شبیه سازی دیر یا زود باید باهاش دست و پنجه نرم کنید.

متاسفانه در دانشگاه واحدی برای یادگرفتن متلب وجود ندارد ولی در ترم های بالا بدون توجه به اینکه آیا شما اصلا متلب بلد هستید یا خیر، برایتان پروژه­‌های مختلف تعریف می‌شود و شما را موظف می‌دانند که از قبل آشنایی کافی با آن داشته باشید.

اگر با برنامه نویسی آشنا باشید برای یادگیری متلب بیشتر راه را طی کرده اید و فقط نیازه است که با سینتکس‌های (نحوه نوشتار فرمان‌ها یا توابع) آن آشنا شوید چرا که خود متلب حاوی یک Help بسیار جامع و آفلاین همراه با مثال های زیاد است و با جست و جوی دستور مورد نظر خیلی سریع به جواب می­رسید. ولی اگر هنوز با برنامه نویسی آشنا نیستید توصیه می کنم اول زبان C را دریابید. (خبر خوب اینکه سینتکس C و متلب بسیار شبیه هم هستند و تفاوت‌های جزئی با یکدیگر دارند)

توصیه می‌کنیم آموزش نرم افزار متلب ما را از دست ندهید

نرم افزارهای CAD را فراموش کنید

این مورد بیشتر مخصوص کسانی هست که می­خواهند مکانیک بخوانند (تاکید بیشترم رو این مورد است) یا می‌خواهند در صنایع مختلف در آینده فعالیت داشته باشند.

نرم افزارهای زیادی برای این بخش وجود دارند و دوتا از محبوب ترین آن ها سالیدورکز و کتیا هستند. هر دوی آن ها محصول یک شرکت هستند و طرفدارهای دو آتیشه‌­ی خودشان را هم دارند. در این بخش من طرفدار سالیدورکز هستم، به چند دلیل: اول، محیط بسیار جذاب و زیبایی دارد و به قول معروف “user friendly” هستش. دوم، نمونه کارها و مثال­‌های زیادی برای آن در اینترنت موجود است و به راحتی می­توانید به آن ها دسترسی پیدا کنید. سوم، فرق مهمی که بین سالیدورکز و کتیا هست اینکه برای سالیدورکز هر سال یک نسخه جدید منتشر می شود (که حاوی قابلیت‌­ها و ابزارهای جدید است) اما برای کتیا فقط آپدیت منتشر می‌شود و باگ های آن برطرف می‌شود. البته در کتیا نسخه ۶ (v6) و همچنین پلت‌فرم ۳DEXPERIENCE بروزرسانی‌هایی داشته است اما این نسخه‌ها کرک نشده‌اند (تا جایی که ما سرچ کردیم) و قابل دانلود نیستند.

برای یادگیری بخش مقدماتی این نرم افزارها هم می توانید از دورهای آفلاینی که در اینترنت هست استفاده کنید یا در یک دوره آنلاین بخش مقدماتی را فرا بگیرید. توصیه من دوره ی آنلاین است چرا که برای بخش های اضافی و کم کاربرد وقتی صرف نمی شود و تمرکز بیشتر روی ابزارهای پرکاربرد است. و مهم تر اینکه اگر سوالی برایتان پیش بیاید می توانید مستقیما از استاد مربوطه آن را بپرسید.

  • در آخر هم باید بگویم اولویت یاگیری به همین ترتیبی است که بیان شده است یعنی زبان برنامه نویسی، متلب و در آخر یکی از نرم افزارهای CAD
مهندس محمد بهداد محمدی
مهندس محمد بهداد محمدی

نویسنده:

مهندس محمد بهداد محمدی
دانشجوی کارشناسی مهندسی مکانیک دانشگاه تهران

(برای مطالعه بیشتر روی نام یا تصویر ایشان کلیک کنید)

نرم‌ افزارهای تحلیل و شبیه‌سازی اساس کار طراحی است

یکی از مهم‌ترین توانایی‌های یک مهندس مکانیک، قابلیت کارکردن با نرم‌افزارهای تحلیل و شبیه‌سازی است. این نرم‌افزارها مکمل نرم‌افزارهای طراحی می‌باشند. در واقع نیاز است که برای هر ساختار مکانیکی که طراحی می شود، فرآیند تحلیل و شبیه‌سازی شرایط کارکرد واقعی نیز صورت می‌گیرد. این نرم‌افزارها در اکثر گرایش‌ها کاربرد دارند و بعضی از موضوعات نرم‌افزارهای مخصوص خود را دارند.

اما معروف‌ترین و شاید پرکاربردترین این نرم‌افزارها، نرم‌افزارهای آباکوس (ABAQUS) و انسیس (ANSYS) می‌باشد. این نرم‌افزار ابزارهای بسیار مناسبی برای تحلیل و شبیه‌سازی ساختارهای مکانیکی می‌باشند. نرم‌افزار آباکوس بیشتر مورد استفاده دانشجویان گرایش جامدات می‌باشد و دانشجویان گرایش سیالات بیشتر به سراغ نرم‌افزار انسیس می‌روند. هر چند لازم به ذکر است که هر دو این نرم‌افزارها قابلیت شبیه‌سازی سیستم‌های جامداتی و سیالاتی را دارند.


برای یادگیری این نرم‌افزارها روش‌های متعددی همچون فیلم‌های آموزشی موجود در سطح اینترنت، فیلم‌های آموزشی موجود در یوتیوب و کلاس‌های آموزشی وجود دارد. اما توصیه ما این است که در ابتدا با استفاده از فیلم‌های آموزشی یا کلاس‌های آموزشی که مباحث مربوط را از پایه آغاز می‌کنند، فرآیند یادگیری آغاز شود و پس از آشنایی کامل با نرم‌افزار و مسلط شدن به عملکرد بخش‌های مختلف آن به سراغ فیلم‌های آموزشی یوتیوب رفته و به صورت خودآموز سطح تسلط خود را افزایش دهید. چرا که آموزش‌های موجود در یوتیوب بیشتر پروژه محور است و اگر مباحث پایه هر یک از نرم‌افزارها را به طور کامل مسلط نباشید، این فیلم‌ها منجر به گمراهی یا آموزش غلط می‌شود.


در نهایت لازم به ذکر است که نرم‌افزارهای تحلیل دیگری نظیر آدامز (ADAMS)، کامسول (COMSOL) و … وجود دارند و هر کدام در بخش‌های مربوط به خودشان بسیار پرکاربرد هستند، اما نرم‌افزارهای آباکوس و انسیس از جامعیت بالاتری برخوردارند و یادگیری آن‌ها قطعا برای شما مفید خواهد بود.

توصیه می‌کنیم از آموزش نرم افزار آباکوس و همچنین آموزش لینک کردن آباکوس و فرترن بهره‌مند شوید.

مهندس کورش مبردی
مهندس کورش مبردی

نویسنده:

مهندس کورش مبردی

دانشجوی کارشناسی مهندسی مکانیک دانشگاه تهران

(برای مطالعه بیشتر روی نام یا تصویر ایشان کلیک کنید)