مهارتهای نرم؛ شاهکلید مهندسان موفق – قسمت دوم
در قسمت اول، ما با مهارتهای نرم آشنایی مختصری پیدا کردیم. دیدیم که هر مهندس موفق، یا بهتر است بگوییم هر فرد موفق در دنیای امروز، باید از این مهارتها برخوردار باشد. مهارتهای نرم، همان چیزی است که یک مهندس حرفهای و پرمشتری را از یک مهندس عادی، متمایز میکند. پس از آشنایی اجمالی، به بررسی زیرمجموعههایی از این مهارتها پرداختیم و جزئیات بیشتری را مورد بحث قرار دادیم. قسمت اول به مهارتهای ارتباطی اختصاص داشت. ما به اهمیت مهارتهای ارتباطی اشاره کردیم و نکاتی درباره تمرین آنها گفتیم. درباره صحبت در جمع، گوش دادن فعالانه، فنون مذاکره و خدمات مشتریان یاد گرفتیم. اگر قسمت اول را هنوز نخواندهاید، پیشنهاد میکنیم از آنجا شروع کنید.
توصیه مکانیک آل: مهارتهای نرم؛ شاهکلید مهندسان موفق- قسمت اول
حالا که یاد گرفتیم چطور با دیگران، یعنی کارفرما، مشتری و همکارانمان ارتباط برقرار کنیم، نوبت میرسد به یک ارتباط کلیدی: کار تیمی! در این قسمت به جزئیات کار تیمی میپردازیم و چراغ روی مواردی میاندازیم که کمتر به آنها توجه شده است.
ما در مجموعه مکانیکآل، از متخصصان حرفهای و منابع معتبر کمک گرفتیم تا مهمترین مهارتهای نرم را که امروزه برای مهندسان کلیدی هستند، یکجا جمع کرده و معرفی کنیم. این مهارت ها در قالب یک پست سریالی، در چند قسمت منتشر خواهند شد که هر قسمت، در رابطه با یک مجموعه مهارت است. در بخشهای ابتدایی، درباره ارتباطات، صحبت در جمع، کار تیمی و فنونی از این دست صحبت میکنیم. در بخشهای آینده به مهارتهای نگارشی، خلاقیت و حل مسئله، تحقیق، انتقادپذیری، مدیریت زمان، مدیریت احساسات و چندین مهارت دیگر خواهیم پرداخت.
مخاطب این پست سریالی، علاوه بر مهندسان، هر کسی است که میخواهد کاری را شروع کند، در شغل خود پیشرفت داشته باشد و نسخه بهتری از خودش بسازد. با ما همراه باشید.
قسمت دوم: کار تیمی (Teamwork)؛ همه برای یکی و یکی برای همه!
مشاغل مهندسی معمولا پروژهمحور هستند. در یک پروژه، ممکن است چندین نفر با تخصصهای مختلف در کنار هم کار کنند. گروهها ممکن است دو نفری باشند یا دویست نفری. ممکن است همه افراد گروه، مهندس مکانیک باشند، یا مهندس صنایع، مهندس برق، طراح گرافیکی، طراح صنعتی، مسئول تبلیغات و حسابدار پروژه، همه و همه در کنار هم کار کنند، با یک هدف مشترک. کار تیمی، از جمله مهارتهای نرم است که در سالیان اخیر، مورد توجه ویژه کارخانهها، استارتاپها، مدرسهها و دانشگاهها قرار گرفته است.
مخالفت، تنش، دعوا!
همکاری و کار تیمی، نقاط عطف نوآوری موثر هستند. کار تیمی یعنی بتوانید به صورت موثر با همگروهیهایتان ارتباط برقرار کنید، اطلاعات و دادهها را برحسب نیاز تبادل کنید، و با نقطه نظرها و رفتارهای دیگران کنار بیایید (هشتگ خیلی خیلی مهم!). یکی از عواملی که کار تیمی را با شکست مواجه میکند، همین است که آدمها انتظار دارند همگروهیشان، عین خودشان باشد. عین خودشان فکر و رفتار کند. یادتان باشد که کار گروهی با خط تولید یک کارخانه فرق میکند. رمان معروف چارلی و کارخانه شکلاتسازی یادتان هست؟ شغل پدر چارلی، بستن درب خمیردندان در یک خط تولید بود. چند ده نفر در کارخانه همین مسئولیت را داشتند. آنجا مهم نبود افراد خوشاخلاق هستند یا عنق؟ خلاق هستند یا بیذوق؟ بستن درب خمیردندان هیچ اهمیتی به این مسائل نمیداد.
در ادامه داستان، روباتی برای بستن درب خمیردندان میآید و پدر چارلی از کار بیکار میشود. این هم میتواند اثبات دیگری باشد بر اینکه باورها، نقطه نظرها و رفتارهای کارگری که کارش بستن درب است، تاثیری توی کار ندارد، انقدری که یک روبات میتواند جایگزین او شود. اما کار تیمی در عصر مدرن، چنین نیست. افراد متخصص با یکدیگر بحث و تبادل نظر میکنند تا به یک محصول خلاقانه و بمب بازار برسند.
باید بدانید که همگروهی شما ممکن است با ایده شما مخالفت کند. نکته مهم این است که مخالفت او با شما و احیانا مخالفت شما با او، باید منطقی و بر اساس دلیل و استدلال باشد. با ارائه ادله محکم، طرفین از تنش جلوگیری میکنند. میشود نقاط قوت ایده شما و نقاط قوت ایده او را با هم ترکیب کرد و به یک نتیجه قدرتمند رسید. بر این اساس، تک تک افراد گروه در موفقیت یا عدم موفقیت پروژه، مسئول هستند.
بیست رو خودم گرفتم، دوازده رو استاد داد!
پروژه یکی است و بیشتر هم نیست. اگر محصول نهایی خوب باشد، محصول است که تقدیر میشود و اگر بد باشد، محصول است که تقبیح خواهد شد. در این میان، هر کس در پروژه کار مشخصی کرده است، پس سهم مشخصی دارد. مسئولیتپذیری در کار تیمی از کلیدیترین نکات است. اگر قطعهای که شما ساختید ایراد دارد، گناهش را گردن بغل دستی نیندازید. نگویید زمین کج بود و فلان و بهمان! مسئولیت کارتان را بپذیرید و برای بهتر کردنش تلاش کنید. در عین حال، اگر از کار تقدیر شد، صد درصدش را به خودتان نگیرید و نقش دیگران را کوچک قلمداد نکنید. وقتی همه چیز درست پیش میرود، همه در پایان خوش قصه سهم دارند.
مزایای کار تیمی
محیط کاری که برای کار تیمی و گروهی ارزش قائل میشود، به کارمندانش انگیزه میدهد. در این محیط، افراد به یکدیگر اعتماد میکنند و یکپارچگی حرفهای ایجاد میشود. همکاری افراد، جو مثبتی میسازد و انرژی کار کردن را دوچندان میکند. روابط بین همکاران قویتر شده و استعدادهای هر فرد نیز بیش از همیشه به چشم میآید و شکوفا میشود. در این همکاریها، افراد مهارتهای نرم خود را توسعه میدهند، که آنها را برای آینده کاریشان آماده میکند. کسانی که در پروژهها سهیم بودهاند، ممکن است در آینده به پستهای مدیریتی بلندمرتبه برسند، چون روش کار با دیگران را یاد گرفتهاند.
کار تیمی برای موارد زیر نیز سودمند است:
همراه شدن اعضای گروه
وقتی اعضای گروه همدیگر را میشناسند و با قلقهای هم آشنا میشوند، روابط دوستی برقرار میکنند و از یکدیگر حمایت میکنند. به همین سبب، اهداف آنها با یکدیگر همسو میشود. برخی معتقدند همراه بودن اعضای یک گروه آن قدر مهم است که بهتر است به جای یک شخص منفرد، تمام تیم را با هم استخدام کنیم تا همواره کنار هم کار کنند.
پادکست پیشنهادی درباره این موضوع: WorkLife with Adam Grant: The Daily Show’s secret to creativity | TED Talk
ارائه دیدگاههای متفاوت
همانطور که پیشتر اشاره شد، در کار تیمی، چندین نفر با دیدگاههای مختلف در کنار هم کار میکنند. بودن این دیدگاههای مختلف در کنار هم، به تیم اجازه میدهد که به مسئله از زوایای مختلف نگاه کنند. آنها بدین وسیله از مهارتهای حل مسئله استفاده میکنند و تصمیماتِ کلیِ بهتری خواهند گرفت. اعضای گروه میتوانند تبادل ایده کنند تا به یک خروجی استوار برسند.
پادکست پیشنهادی: WorkLife with Adam Grant: How to trust people you don’t like | TED Talk
افزایش بهرهوری
در یک گروه، نرخ بهرهوری افزایش مییابد، چون حجم کار هر فرد کمتر میشود و کمی از بار فشار و مسئولیت از دوش تک تک افراد برداشته خواهد شد.
پیشرفت حرفهای
وقتی اعضای گروه در کنار هم کار میکنند، از همدیگر یاد میگیرند. آنها هم مهارتهای پیشین خود را تمرین میکنند، هم چیزهایی که کمتر بلدند را با کمک همکارانشان یاد میگیرند.
کار تیمی به تمام مهارتهای نرم دیگر وابسته است. برای این که عضو موثری در تیم باشید، باید مهارتهای ارتباطی را به خوبی فرا بگیرید، انتقادپذیر باشید و احترام سایر افراد را نگه دارید. مهارتهایی که در قسمتهای آینده بررسی میکنیم، به طور مستقیم یا غیرمستقیم با کار تیمی ارتباط دارند. پس با ما همراه باشید.
نویسنده:
دانشجوی مهندسی مکانیک دانشگاه تهران
(برای مطالعه بیشتر روی نام ایشان یا تصویر ایشان کلیک کنید)
بلاگ های مهندس نگار عقیق فوق العاده هستند.
ورود / عضویتامیدوارم موفق و سلامت باشید.
خیلی ممنون
ورود / عضویتخانوم مهندس نگار عقیق عالی هستند