مصاحبه معرفی رشته مهندسی کامپیوتر

این مصاحبه به صورت کاملا رایگان برای راهنمایی دانش‌ آموزان در انتخاب رشته کنکور کارشناسی تهیه شده است. در این مصاحبه مهندس بهنام یزدان‌خو سوالات متنوعی در خصوص مهندسی کامپیوتر، آینده شغلی این رشته، مهارت‌های مورد نیاز و …. از مهمان‌ برنامه یعنی مهندس امیر سعیدی (دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی امیرکبیر) می‌پرسند.
شما را دعوت به تماشای این مصاحبه می‌کنم.
در انتهای همین پست سوالات خود در خصوص مهندسی کامپیوتر را می‌توانید بپرسید.

مهندسی کامپیوتر به زبان ساده:

کامپیوتر امروز در زندگی ما چنان جایگاهی پیدا کرده که دیگر نمی‌توان حتی یک لحظه بدون آن زندگی کرد. تصور دنیایی بدون ارتباطات رایانه­ای، ایمیل­ها، محاسبات کامپیوتری و امکاناتی که در اختیار بشر می گذارند اصلا ساده نیست. گسترش روزافزون استفاده از کامپیوتر و جایگاه اساسی آن باعث شده تا این رشته دانشگاهی در سرتاسر دنیا بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. در این مقاله به توضیح رشته دانشگاهی مهندسی کامپیوتر پرداخته شده و دیدگاه روشنی از آنچه در این رشته تدریس می‌شود و توانمندی‌های یک مهندسی کامپیوتر به شما ارائه داده می‌شود.

مهندسی کامپیوتر (Computer engineering) که به اختصار با CoE یا CpE نیز بیان می‌شود شاخه‌ای از مهندسی است که چندین زمینه از علوم کامپیوتر و مهندسی الکترونیک را برای توسعه سخت‌افزار و نرم‌افزار کامپیوتر با هم ادغام می‌کند. مهندسان کامپیوتر در بسیاری از جنبه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری رایانه، از طراحی میکروکنترلرهای منفرد (individual microcontrollers)، ریزپردازنده‌ها (microprocessors)، رایانه‌های شخصی (personal computers) و ابررایانه‌ها (supercomputers) گرفته تا طراحی مدار (circuit design) نقش دارند. این رشته مهندسی نه تنها به نحوه کار خود سیستم‌های رایانه‌ای بلکه همچنین ادغام آن‌ها در تصویر بزرگ‌تر متمرکز است. کارهای معمول مهندسان کامپیوتر شامل نوشتن نرم‌افزار و سیستم‌عامل برای میکروکنترلرهای تعبیه شده، طراحی تراشه‌های VLSI، طراحی حسگرهای آنالوگ، طراحی برد مدار سیگنال مختلط و طراحی سیستم‌عامل است

مهندسین کامپیوتر همچنین برای تحقیقات رباتیک مناسب هستند که بیشتر به استفاده از سیستم‌های دیجیتال برای کنترل و نظارت بر سیستم‌های الکتریکی مانند موتورها، ارتباطات و حسگرها متکی است. در بسیاری از موسسات آموزش عالی، دانشجویان مهندسی کامپیوتر مجاز به انتخاب دروسی برای تحصیلات خود در کارشناسی و کارشناسی ارشد هستند زیرا گستردگی کامل دانش مورد استفاده در طراحی و کاربرد کامپیوترها از حدی نیست که بتواند در مقطع کارشناسی تحصیل کند.

مهندسی کامپیوتر پایه اصلی همه فناوری‌ها را تشکیل می‌دهد، بنابراین مهندسان ممکن است طیف گسترده‌ای از تخصص‌ها را در این زمینه دنبال کنند. مهندسان در طراحی سیستم‌های کامپیوتری و خدمات مرتبط ۲۲ درصد از مشاغل مهندسی کامپیوتر را در سال ۲۰۱۹ به خود اختصاص دادند. آن‌ها می‌توانند موقعیت‌های مرتبط را در اکثر صنایع پیدا کنند. با این حال، ممکن است برای برخی از مشاغل تخصصی نیاز به یادگیری مهارت­های مختلف یا آموزش اضافی داشته باشند. به عنوان مثال، یک نرم‌افزار کامپیوتر که توسط یک مهندس کامپیوتر طراحی شده به تنهایی نمی‌تواند تئوری‌های پیشرفته آیرودینامیک را برای پوشش بدهد و به همین دلیل است که مهندسان کامپیوتر همواره در ارتباط با سایر مهندسین هستند و بایستی روابط اجتماعی خوب و گسترده­ای داشته باشند.  

مهندسان کامپیوتر اغلب در مورد فن‌آوری و روش‌های جدید در این زمینه تحقیق می‌کنند تا محصولات و راه‌حل‌های نوآورانه ایجاد کنند. این نقش می‌تواند شامل انجام تعداد زیادی آزمایش و آزمایش طرح‌های جدید در طول فرآیند توسعه یک محصول باشد. پس از ایجاد یک طرح موفق، مهندسان کامپیوتر بر فرآیند ساخت نظارت می­کنند. شرکت‌ها برای ایجاد پردازنده‌های مدرن و سخت‌افزار شبکه به مهندسان کامپیوتر متکی هستند. هر شرکت فناوری که سخت‌افزار تولید می‌کند، به مهندسان کامپیوتر واجد شرایط برای تولید محصولات پیشرفته و جلوتر از رقبا نیاز دارد.

بر اساس دفتر آمار کار ایالات‌متحده (BLS)، مهندسان سخت‌افزار رایانه، سیستم‌ها و اجزای رایانه‌ای مانند پردازنده‌ها، بردهای مدار، دستگاه‌های حافظه، شبکه‌ها و مسیریاب‌ها را «تحقیق، طراحی، توسعه و آزمایش می‌کنند». سخت‌افزار کامپیوتر شامل:

  • ریزپردازنده‌ها؛
  • تراشه‌های حافظه: حافظه با دسترسی تصادفی (RAM)، حافظه فقط خواندنی (ROM) و حافظه فلش قابل بازنویسی غیرفرار.
  • دستگاه‌های ذخیره‌سازی داده‌ها: دیسک‌های سخت، درایوهای حالت جامد و درایوهای نوری.
  • دستگاه‌های ورودی: صفحه‌کلید، موس، جوی استیک و کنترلرهای بازی، دوربین، میکروفون، اسکنر، صفحه نمایش لمسی و سنسورهای از راه دور.
  • دستگاه‌های خروجی: چاپگر، مانیتور، دستگاه‌های صوتی و کنترل از راه دور. و
  • اجزای شبکه: آداپتورها، مودم‌ها، سوئیچ‌ها و روترها.

یکی از وظایف مهم مهندسان کامپیوتر، ادغام این اجزا در سیستم‌های کامپیوتری و شبکه است. این همه نیاز به دانش کاری خوب از مهندسی برق دارد. یکی دیگر از جنبه‌های مهم مهندسی کامپیوتر، توسعه نرم‌افزار است. نرم‌افزارهای کامپیوتری شامل:

  • سیستم‌های عامل؛
  • برنامه‌های کاربردی: پردازش کلمه، صفحات گسترده، حسابداری، مدیریت پایگاه داده، گرافیک، طراحی به کمک کامپیوتر (CAD)، ساخت به کمک کامپیوتر (CAM)، صدا، ویدئو، رسانه و بازی.
  • شبکه و ارتباطات: شبکه جهانی وب (WWW)، پروتکل صوتی از طریق اینترنت (VOIP)، پیام‌رسانی فوری و ایمیل.
  • ابزارهای کمکی: مدیریت فایل، مدیریت دیسک، درایورهای دستگاه، سیستم‌های بایگانی و پشتیبان.
  • زبان‌های برنامه‌نویسی: ویرایش، کامپایل و اشکال زدایی.
  • امنیت: آنتی‌ویروس، فایروال، رمزگذاری و احراز هویت کاربر.

 

همان‌طور که دیدید دنیای مهندسی کامپیوتر بسیار گسترده است و با سرعت بسیار زیادی رو به رشد و ترقی است. در کنار پیچیدگی‌های این حوزه، لذت ایجاد کاربردهای تازه و برطرف کردن نیازهای بشر با مصرف انرژی و هزینه کمتر این رشته را گزینه جذابی برای دانشجویان می­کند.

نویسنده:
مهندس بهنام یزدان‌خو 
دانشجوی دکترای مهندسی مکانیک دانشگاه تهران

(برای مطالعه بیشتر روی نام یا تصویر ایشان کلیک کنید)

نویسنده:
مهندس میلاد وحیدیان 
دانشجوی دکترای مهندسی مکانیک دانشگاه تهران

(برای مطالعه بیشتر روی نام یا تصویر ایشان کلیک کنید)