معرفی نرم افزار اینونتور (Inventor)

اینونتور (Inventor) محصول شرکت معروف اتودسک (Autodesk)، نرم‌افزار مدلسازی و طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) است. این نرم‌افزار که ابتدا در سال ۱۹۹۹ منتشر شد و هرساله بروزرسانی می‌شود، به مهندسان در زمینه طراحی و مدلسازی کمک زیادی کرده است. با استفاده از اینونتور (Inventor)، مهندسان طراح می‌توانند مدلسازی سه‌بعدی انجام دهند و قبل از ساخت هر محصولی، از کارکرد آن اطمینان حاصل کنند.

از این نرم افزار در زمینه‌های مختلف مهندسی مانند ساخت، طراحی محصول و… استفاده می‌شود. به طور نمونه در ساخت قطعه‌های مکانیکی، قبل از فرآیند تولید آن را در این نرم‌افزار مدلسازی کرده تا از کارکرد و روش تولید آن اطمینان حاصل شود.

معرفی نرم افزار اینونتور (Inventor)
معرفی نرم افزار اینونتور (Inventor)

نرم افزار اینونتور (Inventor) به طراحان صنعتی و مهندسان اجازه می‌دهد تا اشیاء سه‌بعدی را ایجاد و ویرایش کنند، جزئیات مکانیکی و عملکردی را در مدل‌ها تعریف کنند و تجزیه‌و‌تحلیل‌های مختلفی را بر روی آن‌ها اجرا کنند. با استفاده از Inventor می‌توانید نقشه‌های فنی، رندرها، شبیه‌سازی‌ها و تصاویر واقع‌گرایانه را ایجاد کنید.

Inventor همچنین امکاناتی برای همکاری در تیم و مشارکت در طراحی فراهم می‌کند. افراد می‌توانند به‌صورت هم‌زمان روی یک پروژه کار کنند، تغییرات را پیگیری کنند و با استفاده از ابزارهای مشارکت و تبادل اطلاعات، اطلاعات مهم را با دیگر اعضای تیم به اشتراک بگذارند.

Inventor از فناوری Autodesk’s Parametric Modelling پشتیبانی می‌کند که به کاربران امکان می‌دهد تغییرات در مدل‌ها را به‌سرعت اعمال کنند و تاثیر آن را در سایر قسمت‌های مدل به‌صورت خودکار مشاهده کنند. این قابلیت به طراحان اجازه می‌دهد تا با اطمینان بیشتری اقدامات خود را در طراحی انجام دهند. در کل، Inventor یک نرم‌افزار CAD پیشرفته است که به طراحان و مهندسان کمک می‌کند تا اشیاء سه‌بعدی را طراحی، مدل‌سازی و تجزیه‌و‌تحلیل کنند.

توصیه مکادمی؛ طراحی به کمک کامپیوتر (CAD) را مطالعه کنید.

قابلیت‌های عمومی نرم‌افزار اینونتور (Inventor)

کارایی اصلی این نرم‌افزار در زمینه طراحی سه بعدی محصول قبل از فرآیند ساخت می‌باشد. با این وجود، اینونتور قابلیت‌های پر کاربرد دیگری دارد که آن را به یک نرم‌افزار مهندسی قدرتمند تبدیل کرده است. کاربران با استفاده از آن می‌توانند مدلسازی سه بعدی، نقشه کشی دو بعدی، تشکیل مجموعه‌های مونتاژی و… را به راحتی انجام دهند. در ادامه کلیدی ترین کاربردهای نرم‌افزار اینونتور توضیح داده شده است.

مدلسازی سه‌بعدی

همانطور که از هر نرم‌افزار طراحی مهندسی انتظار می‌رود قابلیت مدلسازی داشته باشد، اینونتور نیز این نیاز را با محیط مدلسازی سه بعدی بی نظیر خود برطرف کرده است. این قابلیت به کاربران اجازه می‌دهد تا یک مدل دقیق از قطعه مدنظر خود را به سادگی ایجاد کنند. با توجه به رابط کاربری بسیار قوی این نرم افزار، مهندسان می‌توانند با صرف زمان کمتری به نتیجه مطلوب خود دست یابند. در این محیط، ابتدا یک هندسه دو بعدی ترسیم شده و سپس با قابلیت‌هایی مانند Extrude, Revolve, Sweep و … به این هندسه حجم داده می‌شود تا مدل سه بعدی مدنظر حاصل شود.

مدلسازی یک قطعه در محیط سه بعدی
مدلسازی یک قطعه در محیط سه‌بعدی

مونتاژ (Assembly)

یکی از کاربردهای مهم این نرم افزار و دیگر نرم افزارهای طراحی مهندسی، ایجاد مجموعه‌های مونتاژی با استفاده از چندین قطعه می‌باشد. این محیط به کاربران کمک می‌کند تا با کنار یکدیگر قرار دادن مدل‌های سه بعدی ایجاد شده، یک مجموعه مونتاژ شده را شکل دهند. بدین منظور باید ابتدا قطعات به صورت سه بعدی مدلسازی شوند و سپس این مدل‌ها در محیط مونتاژ وارد شود.

در نهایت با ایجاد قیدهای هندسی میان این قطعات و اعمال فواصل مدنظر، یک مجموعه مونتاژی حاصل می‌شود. مزیت استفاده از این محیط بررسی و رفع هرگونه تداخل میان قطعات و همچنین مطابقت ابعاد آن‌ها با یکدیگر می‌باشد. در صورت استفاده بهینه از این نرم افزار و محیط مونتاژ آن، شرکت‌های تولید کننده تجهیزات از هزینه‌های ناشی از خطای محاسبات پیشگیری کرده و سود دهی خود را افزایش می‌دهند.

تشکیل یک مجموعه مونتاژی در محیط مونتاژ
تشکیل یک مجموعه مونتاژی در محیط مونتاژ

نقشه کشی (Drawing)

قابلیت ترسیم نقشه‌های دوبعدی جهت ساخت کارگاهی یکی از ویژگی‌های مهم اینونتور می‌باشد. محیط نقشه کشی می‌تواند به دو صورت مورد استفاده قرار گیرد. روش اول ترسیم نقشه دو بعدی قطعه مدنظر، به صورت مستقیم در این محیط می‌باشد که کاربرد کمتری نسبت به روش دوم دارد. روش بعدی استفاده از مدل‌های سه بعدی ایجاد شده و نقشه برداری از آن‌ها می‌باشد. نرم افزار اینونتور با استفاده از ابزارهای قدرتمند خود امکان ترسیم نقشه‌های دو بعدی از مدل‌های سه بعدی را برای کاربران فراهم می‌کند. سپس کاربران تنها باید ابعاد و علائم نقشه‌کشی مدنظر خود را در این محیط اعمال کرده تا نقشه مورد نظر آماده ارائه به کارگاه ساخت شود.

استخراج نقشه از مدل سه بعدی در محیط نقشه‌کشی
استخراج نقشه از مدل سه بعدی در محیط نقشه‌کشی

ورق فلز (Sheet Metal)

یکی از روش‌های پر استفاده در تولید قطعات و تجهیزات، انجام فرآیند روی ورق‌های فلزی می‌باشد. این فرآیندها شامل برش ورق و خمکاری آن به شکل مدنظر می‌باشد. در گذشته، مهندسان با استفاده از محاسبات دستی، ابعاد ورق خام را محاسبه کرده و مطابق با آن ساخت را شروع می‌کردند. با توجه به محیط ورق فلزی در اینونتور این فرآیند به سادگی و با دقت بالا انجام می‌شود. کاربران در این محیط می‌توانند شکل نهایی مورد نظر خمکاری خود را در ورق فلزی مدلسازی کرده و سپس با استفاده از قابلیت نرم افزار آن را باز کنند. با این روش ابعاد و شکل ورق خام مورد نظر به راحتی و بدون نیاز به محاسبات دستی بدست می‌آید.

کاربردهای پیشرفته اینونتور (Inventor)

نرم افزارهای طراحی به کمک کامپیوتر عمدتا قابلیت‌های پر استفاده مانند مدلسازی، نقشه‌کشی و مونتاژ را برای کاربران خود فرآهم می‌کنند. اما آنچه باعث تمایز اینونتور از سایر نرم‌افزارها می‌شود، کاربردهای خاص و قابلیت‌های پیشرفته آن می‌باشد.

از مهم‌ترین دلایل استفاده طراحان حرفه‌ای از این نرم افزار، محیط گرافیکی بی‌نظیر آن و سرعت بالای مدلسازی در آن می‌باشد. قابل ذکر است در صنایع مربوط به طراحی و تولید، رسیدن سریع به یک جواب دقیق از مهم‌ترین فاکتورهای مدنظر می‌باشد. اینونتور با ایجاد قابلیت‌های پیشرفته به طراحان در این زمینه کمک شایانی کرده است. به طور نمونه با استفاده از این نرم افزار می‌توان مدل قطعات خام را ماشینکاری و جوشکاری کرد و نتیجه آن را مشاهده کرد.

ماشینکاری مجموعه در محیط مونتاژی
ماشینکاری مجموعه در محیط مونتاژی

علاوه بر آن با استفاده از اینونتور، کاربران می‌توانند به صورت گروهی بر روی پروژه‌های بزرگ کار کنند. این قابلیت که تحت عنوان Autodesk Vault شناخته می‌شود، به تیم‌های طراحی کمک می‌کند پروژه‌های بزرگ خود را بین کارکنان تقسیم کنند. به طور مثال فرض کنید یک پروژه طراحی که از چند تجهیز تشکیل شده به یک تیم واگذار می‌شود. با استفاده از این قابلیت، مدیر تیم توانایی تقسیم این تجهیزات را بین کارکنان خود دارد. از مزایای اصلی آن ایجاد سطح دسترسی برای هر نفر و نظارت بر کل پروژه توسط مدیر می‌باشد.

در نهایت به کمک این قابلیت، یک تیم طراحی می‌تواند تحت نظارت یک مدیر به صورت گروهی روی پروژه کار کنند بدون اینکه در کار یکدیگر تداخلی ایجاد کنند.

Autodesk Vault
Autodesk Vault

یکی دیگر از کابردهای حرفه‌ای اینونتور، مدلسازی پارامتری می‌باشد. در این روش مدلسازی برخلاف روش مستقیم که ترسیم هندسی با وارد کردن اعداد صورت می‌گرفت، از پارامترها و روابط ریاضی استفاده می‌شود. با استفاده از این روش، بین پارامترهای مختلف مدل روابط ریاضی حاکم شده و آن‌ها را به یکدیگر وابسته می‌کند. اگرچه این روش نسبت به مدلسازی مستقیم سخت‌تر بوده و زمان بیشتری نیاز دارد، اما در بین طراحان حرفه‌ای محبوبیت بالایی دارد.

مزیت اصلی وابستگی پارامترها به یکدیگر، امکان اعمال تغییرات سریع در مدل می‌باشد. به طور مثال با تغییر یک زاویه در هندسه، بقیه ابعاد به صورت اتوماتیک با روابط ریاضی تعریف شده از قبل، محاسبه و جایگزین می‌شوند و نیاز به تغییر دستی تک تک اجزا نمی‌باشد.

ویژگی‌های کلیدی نرم‌افزار Inventor

مدل‌سازی پارامتریک و مدل‌سازی جامع: یکی از ویژگی‌های قدرتمند Inventor، قابلیت مدل‌سازی پارامتریک است. با استفاده از این ویژگی، می‌توانید ابعاد و ویژگی‌های مدل خود را به‌صورت پارامتری تعریف کنید. این ویژگی به شما امکان می‌دهد تا به‌راحتی تغییرات را در مدل‌های خود ایجاد کرده و تأثیرات آن بر سایر قسمت‌های مدل را مشاهده کنید. همچنین با استفاده از Inventor، می‌توانید مدل‌های جامع و دقیقی از اشیاء سه‌بعدی خود ایجاد کنید. این مدل شامل جزئیات مکانیکی، سطوح، سوراخ‌ها، وابستگی‌ها و سایر جزئیات فنی است.

Inventor قابلیت تجزیه‌و‌تحلیل مکانیکی را به شما می‌دهد. شما می‌توانید رفتار اشیاء را در شرایط مختلف، مانند بارگذاری، فشار، دما و لرزش بررسی کنید و از تحلیل‌های مکانیکی مانند تنش و تغییر‌شکل استفاده کنید. همچنین Inventor ابزارهایی برای تجزیه‌و‌تحلیل و شبیه‌سازی قطعات و مونتاژ‌ها فراهم می‌کند. هم‌چنین می‌توانید نیروها، استحکام و عملکرد قطعات را بررسی کنید.

Inventor امکان ساخت تصاویر واقع‌گرایانه با‌کیفیت بالا را فراهم می‌کند. شما می‌توانید به‌راحتی رندرها و تصاویر با ‌وضوح بالا از مدل‌های خود ایجاد کنید تا طرح‌ها و ایده‌های خود را به‌صورت واضح به نمایش بگذارید.

محیط کاربری مدرن و پیشرفته: Inventor دارای محیط کاربرپسند و قدرتمندی است که به شما اجازه می دهد به‌راحتی با ابزار و قابلیت های نرم‌افزار کار کنید. همچنین Inventor امکاناتی مانند مستندسازی پیشرفته، طراحی سطح آزاد (Freeform Modelling)، ابزارهای ماشین‌کاری CNC و … را فراهم می‌کند.

Inventor امکان همکاری و تعامل بین چندین طراح را فراهم می‌کند. می توانید فایل‌ها را به‌صورت هم‌زمان با دیگران به اشتراک بگذارید و در یک پروژه مشترک کار کنید.

Inventor قابلیت ادغام با سایر نرم‌افزارهای طراحی و مهندسی مانند AutoCAD، Revit و … را دارد.

رقیب اصلی اینونتور (Inventor)

با اینکه اینونتور یکی از مشهورترین نرم افزارهای طراحی مهندسی می‌باشد، در این عرصه رقیب قدرتمندی به نام سالیدورکس دارد. سالیدورکس نیز در طراحی به کمک کامپیوتر و مدلسازی بسیار پرکاربرد و محبوب می‌باشد. هر کدام از این دو نرم افزار نقاط قوتی دارند و نمی‌توان یکی را برتر از دیگری دانست. در ادامه به مقایسه این دو نرم افزار پیشتاز در زمینه طراحی مهندسی می‌پردازیم.

مقایسه اینونتور و سالیدورس
مقایسه دو نرم افزار طراحی مهندسی اینونتور و سالیدورکس

همانطور که گفته شد اینونتور محصول شرکت اتودسک  (AutoDesk)می‌باشد که سابقه طولانی در زمینه مهندسی دارد. از طرفی سالیدورکس توسط کمپانی داسالت سیستمز (Dassault Systems) که یکی از شرکت‌های مشهور طراحی مهندسی می‌باشد، منتشر شده است. هر دو نرم افزار قابلیت مدلسازی سه بعدی ، مونتاژ و نقشه‌کشی را داشته و رابط کاربری آن‌ها نسبتا مشابه و کاربر پسند می‌باشد.

لازم به ذکر است شرکت داسالت سیستمز نرم افزار دیگری به نام کتیا منتشر کرده است که یکی از قدیمی ترین نرم افزارهای طراحی و مهندسی می‌باشد. به طور کلی کتیا از دو نرم افزار دیگر کامل تر و جامع تر می‌باشد و توانایی‌های زیادی در زمینه مدلسازی و طراحی به کمک کامپیوتر دارد. با این حال، رابط کاربری ضعیف و عدم سهولت مدلسازی در آن، باعث محبوبیت بیشتر دو نرم افزار دیگر در میان طراحان شده است.

کاربردهای مختلف مانند ورقکاری، رندر گیری، سازگاری با فرمت‌های مختلف و … در نرم افزارهای اینونتور و سالیدورکس تفاوت چندانی ندارد. می‌توان گفت تنها وجه تمایز اینونتور و سالیدورکس، هزینه مربوط به خرید لایسنس آن ها می‌باشد که در سالیدورکس این مبلغ بیشتر است. اگرچه این مورد نیز برای کاربرانی که در ایران هستند و از نسخه کرک شده استفاده می‌کنند، اهمیتی چندانی ندارد.

در نهایت می‌توان نتیجه گرفت این دو نرم افزار طراحی، کاربرد یکسانی دارند و با توجه به سلیقه هر کاربر یا شرکت، یکی از آن دو استفاده می‌شود.

معایب نرم‌افزار Inventor

یکی از معایب Inventor، پیچیدگی آموزش مدل‌سازی سه‌بعدی است. برای استفاده موثر از آن، نیاز به مهارت‌های خاص در زمینه مدل‌سازی سه‌بعدی و طراحی صنعتی دارید. کسب این مهارت‌ها ممکن است برای کاربران مبتدی یا با تجربه محدود، چالش‌برانگیز باشد.

Inventor به‌منظور اجرای صحیح، نیاز به سیستم قدرتمندی دارد. زیرا فایل‌های بزرگ و پیچیده‌ی مدل‌ها ممکن است به منابع سخت‌افزاری زیادی نیاز داشته باشند.

یکی از معایب قابل‌توجه Inventor، هزینه آن است. مالکیت و استفاده از این نرم‌افزار هزینه‌بر است و برخی از کاربران ممکن است نتوانند به‌راحتی هزینه آن را پرداخت کنند.

در مقایسه با نرم‌افزارهای دیگر مدل‌سازی سه‌بعدی، Inventor به نسبت پشتیبانی کمتری از طریق جامعه کاربری و منابع آموزشی آنلاین دارد.

Inventor ترجیحاً برای کار با فرمت‌های خودش مانند IPT و IAM طراحی شده است. این ممکن است محدودیت‌هایی را در ارتباط با دیگر نرم‌افزارها و سیستم‌های CAD دیگر ایجاد کند. در‌صورتی‌که نیاز به تعامل با سایر نرم‌افزارها و پلتفرم‌ها داشته باشید، ممکن است محدودیت‌هایی در Inventor وجود داشته باشد. برخی ارائه‌دهندگان نرم‌افزار CAD، فرمت‌های مختلفی را پشتیبانی می‌کنند و این ممکن است در محیط Inventor محدودیت‌هایی ایجاد کند.

Inventor تا حد زیادی برای استفاده فردی و فناوری پیشرفته طراحی شده است. به همین دلیل، همکاری هم‌زمان تیم‌ها در یک پروژه گسترده می‌تواند محدودیت‌هایی را داشته باشد.

همانند بسیاری از نرم‌افزارهای پیچیده دیگر، Inventor نیز ممکن است با خطاهای نرم‌افزاری و مشکلات عملکردی روبرو شود. علاوه بر این، به‌روزرسانی‌های جدید نیز می‌توانند موجب نقصان در سازگاری با پروژه‌های قبلی یا تغییرات فرمت فایل شوند.

Inventor در حال حاضر برای سیستم‌عامل‌های ویندوز طراحی شده است و پشتیبانی محدودی از سیستم‌عامل‌های دیگر مانند macOS ارائه می‌دهد. این مورد ممکن است برای کاربرانی که از سیستم‌عامل‌های دیگر استفاده می‌کنند، تا حدی آزاردهنده باشد.

مسیر پیشنهادی برای یادگیری اینونتور (Inventor)

با توجه به علاقه شدید طراحان و مهندسان به یادگیری این نرم افزار در ایران، پیشنهاد می‌شود یک مسیر آموزش برای رسیدن به این هدف مشخص شود. با در نظر گرفتن گستردگی اینونتور و کارایی بالای آن در طراحی، بهتر است علاقه مندان، ابتدا هدف خود را از یادگیری آن مشخص نمایند. پیشنهاد ما شروع این مسیر با یادگیری محیط مدلسازی سه بعدی جهت آشنایی با نرم افزار می‌باشد. بدین صورت یک دید کلی از نرم افزار و کاربردهای آن برای شما ایجاد می‌شود. پس از مسلط شدن به این بخش، با ادامه دادن آموزش و تسلط یافتن به محیط مونتاژ، شما می‌توانید نه تنها قطعات، بلکه سیستم‌ها و تجهیزات را مدلسازی کنید.

 در نهایت نیاز دارید تا با روش نقشه کشی قطعات و استخراج نقشه‌های ساخت آشنا شوید تا بتوانید مدل‌های خود را به واقعیت تبدیل کنید. پس از مسلط شدن به این محیط‌های اصلی شما به راحتی می‌توانید کاربردهای خاص مورد نیاز خود را یاد گرفته تا نهایت استفاده را از نرم افزار اینونتور کسب کنید.

لازم به ذکر است در کنار یادگیری این نرم‌افزار، شما باید به استانداردهای مهندسی و فرآیندهای ساخت آشنا باشید تا در زمان طراحی، روش‌های ساخت و تکنولوژی مورد نیاز را پیش‌بینی کنید.

جمع بندی

اینونتور یکی از پرکاربردترین و محبوب‌ترین نرم افزارهای طراحی به کمک کامپیوتر می‌باشد. قابلیت مدلسازی سه بعدی و دوبعدی در کنار محیط گرافیکی چشمگیر، آن را به یک نرم افزار جذاب تبدیل کرده است. همچنین به دلیل سرعت بالای کار با آن و رسیدن به نتیجه دقیق در زمان کم، اینونتور در صنایع مختلف مهندسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در نهایت کاربردهای پیشرفته این نرم افزار توانسته پاسخگوی نیازهای طراحان حرفه‌ای باشد.